“Örömkoncert” – 70. jubileumi koncertsorozat 3. rész

2022. 11. 30.70. Jubileum, Blog, Események, Koncertek

3. rész – “ÖRÖMKONCERT”

 • 2022. 11. 26. 18 óra
 • Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Római körút 51., Dunaújváros

Fotók: Molnár J. Gábor 

A koncerten előadott művek:

 1. Hassler: Ünnepre jöttünk (Vezényelt: Könyves Ágnes) ÖSSZKAR
 2. Kodály: Szép könyörgés (Vezényelt: Kurucz Gergely)
 3. Kodály: Sík Sándor Te Deuma (Vezényelt: Könyves Ágnes)
 4. Petrovics Emil: Játszik a szél (Vezényelt: Szegedi Ildikó)
 5. Bárdos: Himnusz a békéről (Vezényelt: Horváth Péter)
 6. Csemiczky: Est (Vezényelt: Kurucz Gergely)
 7. Mozart: Requiem (Lacrymosa) (Vezényelt: Kurucz Gergely, zongorán kísért Baráth Bálint)
 8. Jenkins: Stabat mater (részlet) (Vezényelt: Könyves Ágnes, Kíséret: Baráth Bálint zongora, Horváth Péter fuvola, Péter Kata csörgődob, Hegyi István furulya és kajon)
 9. Daróci: Muzsikus dal (Vezényelt: Könyves Ágnes)
 10. Bárdos: Csillagvirág (Vezényelt: Kurucz Gergely)
 11. Kodály: Mátrai képek (Vezényelt: Könyves Ágnes)
 12. Friderici: Baráti kör (Vezényelt: Kurucz Gergely) ÖSSZKAR
 13. Ráadás: Esti dal

Közreműködő: Baráth Bálint orgonaművész

Karnagyok:  Szegedi Ildikó, Horváth Péter, Könyves Ágnes, Kurucz Gergely

 

Részlet a Dunaújváros Online-on 2022. november 29-én megjelent cikkből:

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

 

Így kell ünnepelni

Már a koncert előtt voltak ünnepi gesztusok és emlékezetes tényezők: az például feltétlenül említést érdemel, hogy az együttes megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagyis a KÓTA díszoklevelét, mint ahogy az is fontos, hogy a sorozatzáróra időzítve jelent meg az együttes történetét összegző Dunaújvárosi Vegyeskar 70 – a várossal született kórus című kiadvány.
Nagyon szépségdíjas gesztus volt a szervezők részéről, hogy nemcsak meghívták, de fellépésre ösztökélték a régi kórustagokat – mi több, két volt dirigens, Szegedi Ildikó és Horváth Péter is fontos szereplőjévé vált a szombat esti gálának. Szegedi Ildikó egy csodás Petrovics Emil-darabot, a Játszik a szél című kórusművet, míg Horváth Péter egy Bárdos-darabot, a Himnusz a békéről című szerzeményt dirigált ihletett erővel – meghívásuk, szereplésük nemcsak a gesztusérték miatt volt fontos, de az együttes minőségelvének jogfolytonosságát is szimbolizálta. 
Igen, igen, igen, így kell, csak így szabad ünnepelni!

 

Szépségdíjas repertoár, csodás előadás

A koncertet köszöntők keretezték; az elején szót kért és kapott Szántó Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke – aki saját bevallása szerint is bevallott vegyeskar-rajongó, okkal –, míg a koncert végén sokaknak mondtak köszönetet az ünnepi sorozatban történt kiemelkedő szerepvállalásukért.
Ami közte történt, az meg maga volt a csoda: remek repertoárral – több Kodály-darabbal, Jenkins-szel, Daróci Bárdos Tamással, Mozart-tétellel –, csillagos ötös előadással. A Muzsikus-dal remek íve, a szépen felépített, hibátlanul tolmácsolt Requiem-részlet, a Csillagvirág megható szépsége vagy a “Mátrai képek” szó szerint átütő ereje fantasztikus koncertélménnyel ajándékozta meg a közönséget. 
Az meg, hogy mind a koncertprogram elején, mind a végén soraikba hívták a régi idők nagy tanúit, a valahai kórustagokat, szó szerint borzongató, esetenként könnyfakasztó pillanatokat hozott – egészen a ráadásként előadott “Esti dal” utolsó pillanatáig.

Emlékezetes hangverseny, felemelő örömkoncert volt – a részletekről és a hangulatról meséljenek a képek!

Öcaline

A teljes cikk ITT található.

Boldog születésnapot, Dunaújvárosi Vegyeskar!

Fotók: Dunaújváros Online 

A várossal született kórus

A Dunaújvárosi Vegyeskar 70. születésnapjára megjelent kiadvány beszerezhető/megvehető az alábbi telefonszámon:

A koncerten Boyer-Cselle Csilla kórustag felolvasta saját gondolatait:

A ZENE GYÓGYÍR A LÉLEKNEK

1987 szeptemberében érkeztem először a dunaújvárosi zeneiskola 28-as termébe vegyeskari próbára. Székely Pista bácsi karnagyot és egyben az intézmény igazgatóját már móriczos koromból ismertem: külön szolfézsóráira zeneművészeti szakközépiskolai felvétel céljából jártunk.

Székesfehérváron a gimnázium mellett továbbképzősként folytattam Bánkövi András zongoratanár bácsinál megkezdett hangszeres tanulmányaimat.

A sors azt akarta, hogy 1987-ben az érettségi után kihagyjak egy tanévet. A fiatalon elveszített Édesanyám miatti fájdalmat enyhítette az a barátságos fogadtatás, végtelen kedvesség és törődés, amelyben kórustársaim részesítettek.

A fájó szívnek a muzsika, no meg persze a próbák hangulata nyújtott vigasztalást.

Ebből az időszakból számomra Pista bácsi a lélekből fakadó éneklésre buzdítása: “Olyan anyatejesen!”, valamint a “Sváb keresztanyád!” szólása vált legendává, amivel dorgálását közvetítette felénk. Ezúton kérnék elnézését Klári nénitől, Pista bácsi feleségétől, akinek keresztmamája sváb származású és innét eredeztethető e jelzős szókapcsolat.

A kórus egyik “kiegészítő tevékenysége” a karnagyi instrukciókkal párhuzamos terefere évtizedek alatt mit sem változott!
A gondolatokkal történő szüntelen zsonglőrködés nélkülözhetetlen a művek szövegében rejlő magyar nyelvi kincsek sajátos kiaknázásához.

Cselle Csilla

Cselle Csilla – Fotó: Molnár J. Gábor

Eképp született meg a vegyeskar nyomán szabadon és gazdag képzelettel:
A Csodafiú szarvasból a nekitülekedik, Bach minden korálból az idő mindenkor áll, a Vidrócki hetyke bajsza helyett egyke bajsza – hogy csak néhányat említsek.

A HUMOR, ez az a rendkívül fontos érzék, ami aktívan jelen van a vegyeskar 120 perces próbáin – alsó hangon is legalább – 150 percen keresztül.

Emlékezetemben jól megőriztem azt az elemző eszmefuttatást, amely egy zalaegerszegi Vasas kórustalálkozó útja közben keletkezett, amikor is Fonyód mellett haladtunk el:
Gondoljunk csak bele! Ha tegező módban ejtjük ki a település nevét, akkor Fonyód, de ha magázódni szeretnénk, akkor Fonyája a helyes alak.

És az a sok nevetés, amit persze a többórás utazás során a különböző eredetű, formájú és űrtartalmú, zsebben is elférő mérőedények, néha kupák tartalma még inkább motivált. Nem véletlen, hogy a derűnek ekkora csapat-összetartó ereje van!

Franciaországi ösztöndíjas éveim után haza- és visszajáróként, amikor csak tehettem, bekapcsolódtam a Dunaújvárosi Vegyeskar munkájába. Az ekkor már a Horváth Péter igazgatta kórussal több belföldi koncerten volt alkalmam énekelni Kodály Zoltán Kállai kettős-ét és Puccini Messa di Gloria-ját a helyi sportcsarnokban, Mozart Requiem-jét Székesfehérváron, valamint a Carmina Burana-t a Művészetek Palotájában.

Több mint tíz évnyi budapesti munkábajárást és hosszabb szünetet követve 2016-ban tértem vissza a régi újvárosi énekkaros társaságba.

Egy nehéz élethelyzetben, Édesapám elvesztésével igazán árván éreztem magam, de nem egyedül, mert a vegyeskar hihetetlen emberséget tanúsító közösségében újfent sok ismerős szeretete áradt felém és adott erőt a mindennapokban.

Ebben az időben a Könyves Ágnes és Kurucz Gergő által vezetett kórus jelentős eseményre készült: a genfi Operaházban Karl Jenkins Stabat Mater és a Walesi bárdok című oratorikus műveinek bemutatójára.

A Stabat Mater, a fiát sirató anya fájdalmát kifejező zene mindannyiunkban megidézi egy-egy nagyon szeretett családtagunk hiányát.

Mélyen megható az egész darab és az a siker is, amelyet a svájci  közönség körében arattunk. Tell Vilmos hazájában, a koncert utáni mámorban, kifinomult művészlelkeink eufóriáját még inkább fokozni tudták a széles skálájú, elfekvő készletekből előkerült “gyógyoldatok” és az őket kísérő finom hazai sütikék.

Ez az út jelentette számomra az első külföldi szereplést az énekkarral. Külön örömmel töltött el, hogy kinttartózkodásunk folyamán kísérőink francia kulturális tájékoztatásait társaimnak anyanyelvünkre tolmácsolhattam.

A vegyeskar évről évre több koncertet ad városunkban, emellett számos felkérésnek tesz eleget színes zenei válogatással.

A próbák alatt néha-néha előforduló tercsi-fercsin és humoros beszólásokon túl lenyűgöző az a teljesítmény, amellyel egy-egy nagyon komoly témájú és lélegzetű darabot teljes átéléssel, meghatódástól könnyezve tudunk végigénekelni. Sokunkat ihlet meg fellépéseinken – az adott hely szellemével együtt – a művek bensősége, az, ami a zenéből közvetlenül a szívhez szól.

Ezért fantasztikus élmény az immár 70 éves Dunaújvárosi Vegyeskar tagjának lenni.
A lélek szépsége és a szépség lelke születik újjá minden olyan magasztos pillanatban, amikor rengeteg erőfeszítés eredményeként összeáll a kórusmű, felhangzik mind a négy szólamban a záróakkord, a könnycseppeket kicsalogató Ámen.

Így lesz a zene forrás a hangnak, gyönyör a szívnek, gyógyír a léleknek.

Boyer-Cselle Csilla

Németh Pál összeállítása a 70 év képeiből:

Könyves Ágnes

KÖNYVES ÁGNES

karnagy

“Kívánok magunknak egy következő 10 évet, és kívánom, hogy “fiatalodjunk” a zene által! Találjanak meg bennünket az énekelni vágyók, hogy még sokáig mondhassa a város:
Van egy csodálatos, híres, kiváló vegyeskarunk, akire büszkék vagyunk!”

 

Kurucz

KURUCZ GERGELY

karnagy

“Számomra nagy élmény volt az a szeretetteljes légkör, ami a teremben áradt: a kórus irányából és a közönség felől is.
Ezekben a stresszes, nagyon nehéz időkben hihetetlen energiákat nyer az ember az ilyen kivételes alkalmakkor.”

Baráth

BARÁTH BÁLINT

orgonaművész

“… Sok szeretettel gratulálok ezért a nem mindennapi teljesítményért. Öröm volt Titeket hallgatni, látni Ágit és Gergőt, illetve Ildikót és Pétert vezényelni és részt venni ezen az ünnepen!…”

Nyulasi

NYULASI ZSOLT ÖCALINE

újságíró, DO

“Felemelő este volt, hatalmas élmény, remek repertoár és nagyon, nagyon komoly teljesítmény! Nagy-nagy köszönet minden közreműködőnek! Boldog születésnapot, Dunaújvárosi Vegyeskar! Csodás csapat! 🌹❤🤩”

Kuminka

KUMINKA SZILVIA

kórustag

“Sziasztok! Hatalmas gratuláció a vasárnapi koncertért! Igazán szép élmény volt! 🙏♥️🎹💃👏”

Ughy

UGHY GRÉTA

kórustag

“Felemelő este volt, katartikus pillanatokkal, csodás, lelkes, hálás közönséggel! 🙏👌
Igazi öröméneklés volt, boldogság, hogy 19 éve részese vagyok ennek a közösségnek, nagyon szeretlek Mindnyájatokat!❤️🤗😘”

Göbölös

GÖBÖLÖS IMRE

kórustag

“Én is köszönöm, hogy ott lehettem, hogy együtt énekelhettünk és hogy megélhettem ezeket a pillanatokat! 🙂”

Könyves Ágnes

IKOTICSNÉ BOTH ILONA

kórustag

“Nomen est omen. Valóban örömkoncert volt.”

Könyves Ágnes

SZEIDL MARIANN

kórustag

“Nehéz szavakba önteni, amit érzek a tegnapi koncerttel kapcsolatban.
Most is kijött a könnyem a meghatottságtól.
Nagyon jó egy ilyen csipet csapathoz tartozni.”

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek