A Dunaújvárosi Vegyeskar az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.

Ebből az alkalomból három jubileumi koncertet tervezünk.

A három koncert

70. jubileum - koncert

70. JUBILEUMI KONCERT – 1.

„Világi koncert”

2022. 05. 29. vasárnap 17 óra

Dunaújváros MJV Polgármesteri Hivatala – “C” szárny

 

A Dunaújvárosi Vegyeskar 70 éves jubileuma II.

70. JUBILEUMI KONCERT – 2.

„Egyházi koncert”

2022. 09. 17. szombat 18 óra

Dunaújvárosi Evangélikus Templom

 

70. jubileum - koncert

70. JUBILEUMI KONCERT – 3.

„Örömkoncert”

2022. 11. 26. szombat 18 óra

Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

 

Három alkalomból álló koncertsorozattal készül megünnepelni fennállásának 70. évfordulóját a Dunaújvárosi Vegyeskar

A jeles évfordulóra egy világi és egy egyházi kórusművekből összeállított hangversenyt terveznek, a harmadik alkalom úgynevezett örömkoncert lesz, amelyen Könyves Ágnes és Kurucz Gergely karnagyok a kedvenc műveiket vezényelik majd. Természetesen a kórustagok is kapnak lehetőséget: már most megjelölheti mindenki a hosszú évtizedek során énekelt művekből a három legkedvesebbet, s az összesítés során a legtöbb szavazatott kapott művek bekerülnek a műsorba.

KÓTA Díszoklevél - Könyves Ágnes és Kurucz Gergely számára karnagyok

A KÓTA köszöntő oklevele a 70. évforduló alkalmából.

Az első koncertet májusban várhatják az érdeklődők, a másodikat szeptemberre, a harmadikat novemberre tervezi a jubiláló kórus. Emellett szóba került egy kiállítás és egy kiadvány megvalósítása, valamint a régmúlt időket vetítéssel is felidézik majd.

Központi Énekkar - Vezényel: Székely István

Egy kis történelem: (forrás: „… hogy itt is legyen muzsika” – a Dunaújvárosi Téka kiadványa) 

Bár már 1950-ben énekeltek a gyár építői, akkor Kovács István karnagy foglalkozott a kórussal, a Városi Tanács határozata alapján 1952 szeptemberében alakult meg a kórus, akkor a Sztálin Vasmű Énekkar nevet viselte. Szakmai vezetője Székely Endre zeneszerző volt. Már néhány éven belül több rangos szereplésük is volt, többek között a Zeneakadémián is felléptek. Ezt követően több karnagya is volt a kórusnak, amely már nem csak munkásmozgalmi dalokat énekelt, hanem magyar zeneműveket is: Bárdos Lajos, Kodály Zoltán műveit, Erkel Ferenc operáinak ismert részleteit. 

70. jubileumi koncert

A kórus 1960-ban egyesült a Városi Pedagógus Kórussal, és 1961-től Dunaújvárosi Központi Énekkar néven működött Székely István karnagy vezetésével. Sikeres évtizedek következtek számos elismeréssel és rangos minősítéssel. A repertoáron immár magyar és külföldi szerzők művein kívül oratórikus művek is szerepeltek. Hazai koncertek mellett meghívást kaptak az akkori Szovjetunióba, ahol nyolc nap alatt tizenkét koncertet adtak…

1992-ben Horváth Péter, a Móricz Zsigmond Általános Iskola énektanára vette át a kórus vezetését, s csak néhány állomás az akkori évekből: Ausztria, Németország, Olaszország, vagy Llangollen, az ötvenedik jubileumi kórusvilágverseny.

 

Talán sokaknak emlékezetes a helyi sportcsarnokban több kórussal együtt előadott Carl Orff: Carmina Burana című műve, illetve Karl Jenkins The Armed Man című alkotása. Megtisztelő és felemelő érzés volt Svájcban, és New Yorkban is énekelni, csakúgy, mint nem is oly rég a MÜPA színpadán 12 kórussal együtt. De éppoly fontosak számukra a hazai fellépések, és a városi ünnepségeken való szereplés is.

 

Áttérve a jelenbe: a kórust – amely ekkor már Dunaújvárosi Vegyeskar néven szerepel – két karnagy, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezeti, ők hét évvel ezelőtt vették át a kórust új színt, új kihívásokat, ezzel együtt új lehetőségeket is hozva a kórus életébe.

A kórus minősítése az évek során Hangversenykórus Cum Laude lett. Az önkormányzattól 1999-ben-ban megkapta a Pro Cultura Intercisae kitüntetést, és 2020-ban a kórus – kulturális örökség kategóriában – bekerült a Dunaújvárosi Települési Értéktárba.

Forrás: ITT

És még két kis nosztalgia videó a Dunaújvárosi József Attila Könyvtár Médiatárából:

 

70. jubileum 2. rész