Mert együtt énekelni jó…

2015. 11. 25.Események

Mert együtt énekelni jó…

Májusban karnagy nélkül maradt a város legnagyobb múlttal rendelkező kórusa, a sokáig Központi Énekkar nevet viselő Dunaújvárosi Vegyeskar. Ám mert a nyári szünetre is volt még felkérésük, Horváth Péter még kitartott: vállalta a rendkívüli próbákat és a fellépést is.

 

– Nem volt könnyű időszak ez a kórus életében – mondja Ácsné Tóth Erika elnök. – Az nem volt kérdés, hogy énekelni akarunk, együtt akarunk maradni, hiszen a 63 éves kórus, a város kulturális életében is nagy szerepet tölt be.

Ennek jegyében fordultak a KÓTA elnökségéhez, valamint a Zeneakadémia karvezetés szakához: karnagy kerestetik a kórus élére.

Városunkban több kórus is színesíti a palettát, tehát foglaltak a helyi karnagyok… mégis, a sors úgy hozta, hogy városi múltú, helyi érdekeltséggel bíró karnagyok találtattak. Egy helyett mindjárt kettő! Könyves Ágnes és Kurucz Gergely – munkájuk, elfoglaltságaik miatt – felváltva, de együtt álltak a kórus élére.

 

– Úgy éreztem, bajban van a kórus, és segítenem kell – mondja Könyves Ágnes, a Női Kar eddigi vezetője. – Meg kell ismernem a kórust, a hangjukat, a képességeiket, hogy tudjam, mit várhatok el, meg kell találni az együttműködés legoptimálisabb módját, amely bizalomra épül. Az eddigi próbákon azt tapasztaltam, hogy jó velük dolgozni. Nagyon fontosnak tartom a hangképzést, erre mindig nagy hangsúlyt fektetek. A repertoárt tekintve nagyrészt acapella művekben gondolkodom, s a XX. Századi nagy zeneszerzők műveiben, mint a számomra nagyon kedves Kodály kórusművekben, Kocsár Miklós darabjaiban. A kórus a Női Karral úgymond összeolvadt, és a lányok már a vegyeskart erősítik hangjukkal.

 

– Szívügyem a dunaújvárosi kórusélet – vallja Kurucz Gergely, a Viadana karnagya. – Horváth Péter a tanárom és a kollégám volt, és magam is énekeltem ebben a kórusban. Egyedül nem tudtam volna elvállalni, de Ágival közösen örömmel. Megtiszteltetés számomra, hogy azokkal dolgozhatok, akikre fiatal kórustagként felnéztem, akik közül többen évtizedek óra itt énekelnek. Összeszokott, bejáratott kórusról van szó, s mi egymásra fogunk találni, azonban ehhez sok aprólékos műhelymunka szükséges. Szeretem a régi zenét, a reneszánsz, a korabarokk kórusműveket, de éppúgy tervezek a kortárs zenével is, említeném itt Orbán Györgyöt, vagy a mai fiatal szerzőket, mint például a városi Baráth Bálintot.

 

– Elnyertük az önkormányzat támogatását is, és minden városi rendezvényen, ahova csak hívnak, ott a helyünk – mondja a kórus elnöke. – Keményen dolgozunk, nem csak a koncertekre való felkészülés a feladatunk, össze kell szoknunk a karnagyokkal, rá kell hangolódnunk egy másfajta vezénylési stílusra, de újult erővel és lendülettel, felfrissülve, lelkesen nézünk a kihívások, a jövő elé. Advent első vasárnapján a perkátai templomban lépünk fel először, majd a hagyományos városi adventi forgatag rendezvényén, és idén is lesz adventi koncert, de már új helyszínen, a Krisztus Király katolikus templomban, ahova december 19-én este hét órára várjuk a zeneszerető közönséget.

Deutsch Beáta

A cikk a 2015. december 5-én Info Dunaújvárosban jelent meg

Közelgő események

Hírek