XI. Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Fesztivál

2016. 10. 14.Blog, Események, Koncertek

XI. Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Fesztivál

2016. október 14. és 16. között zajlott a XI. Veszprémi Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Fesztivál, melynek egyik vendége a Dunaújvárosi Vegyeskar volt.

1. nap

A háromnapos fesztivál nyitórendezvénye a Hangvilla Rendezvényközpontban zajlott.
A „Veszprém bemutatkozik” keretében a város különböző zenei formációi szólaltak meg.

E koncert csúcspontja Baráth Bálint Lázár feltámasztása című oratóriumának ősbemutatója volt.
A dunaújvárosi gyökerekkel bíró komponista-zeneszerző erős atmoszférájú művét a fesztivál házigazda-együttese, a Liszt Ferenc Kórustársaság, a Bakony Filharmónia zenészei és Hámori Szabolcs basszista szólaltatta meg Kővári Péter karnagy (fesztiváligazgató) vezényletével

2. nap

2016. október 15-én délelőtt műhelymunka zajlott.
Ennek keretében a résztvevő kórusok Kővári Péter irányításával Mendelssohn 8 szólamú motettájával, a Denn er hat seinen Engeln befohlen című zsoltárfeldolgozással foglalkoztak, valamint Sibelius finn zeneszerző egy darabjával (A Kallio-templom harangjai).
A délelőtt utcazenéléssel zárult.
19 órakor a vendégkórusok hangversenyén a hazai kórusok mellett a szlovéniai Collegium Vocale Celje is fellépett.
Ez a tehetséges, fiatalokból álló kórus nyerte a fesztivál közönségdíját.

A Leavitt, Schubert, Gounod, Bruckner, Brahms, Csíky Boldizsár és Erkel Ferenc műveit tolmácsoló Dunaújvárosi Vegyeskar is hangos-bravózós sikert aratott Könyves Ágnes és Kurucz Gergely irányítása alatt – érdekesség, hogy Baráth Bálint a dunaújvárosi együttes fellépésén is fontos szerephez jutott, ezúttal zongoraművészként.
A koncertet követően késő estig táncházon ropták az énekesek.

3. nap

Október 16-án délelőtt a szlovén kóruskultúra története került terítékre egy izgalmas előadás keretében, majd az összkar Kővári Péter fesztiváligazgató vezényletével bemutatta a műhelymunkán elsajátított kórusműveket.

Összességében komoly élményt jelentett a fesztiválon való részvétel, amelynek hangulata mindvégig barátságos, kötetlen, közvetlen volt.
Az esemény rangját nem csupán a jeles együttesek részvétele jelezte, de például az is, hogy az összkari művek komoly, rendkívüli odafigyelést és átélést igénylő kompozíciók voltak.

Hasznos volt a szombati koncertet követő, a művészeti vezetőknek tartott fogadás, amely nem csupán komoly eszmecserére adott lehetőséget, de kötetlen, jó hangulatú, igazán kedélyes beszélgetésre is, amelyre úgy érzem, nagyon nagy szükségünk van.

Minden tiszteletet megérdemel a Liszt Ferenc Kórustársaság, hogy 11 év szünet után feltámasztotta ezt a fesztivált, és megajándékozott vele bennünket. Egyúttal irigylésre méltó, hogy Veszprémben minden nehézség ellenére mennyire virágzó kórusélet van.
A városvezetés anyagi és erkölcsi értelemben is komolyan támogatja az együtteseket.
A fesztivált megnyitó beszédében Porga Gyula fideszes polgármester hosszasan méltatta a fesztivált 1988-ban megalapító legendás karnagyot, Kollár Kálmánt is.

Reméljük, két év múlva visszatérhetünk erre a remek fesztiválra.

Kurucz Gergely karnagy


A VeszprémTV összefoglalója a kórusfesztiválról:  (A Dunaújvárosi Vegyeskar az alábbi videón 15:06-tól látható/hallgató.

Veszprémi fesztivál

Hírek