„Egyházi koncert” – 70. jubileumi koncertsorozat 2. rész

2022. 09. 22.70. Jubileum, Blog, Koncertek

2. rész – EGYHÁZI KONCERT

 • 2022. 09. 17. 18 óra
 • Dunaújváros Evangélikus Templom

A 70. jubileumi koncertsorozat második része

Fotók: Molnár Gábor 

Előadott művek:

 1. Victoria: Jesu, dulcis memoria
 2. Bruckner: Locus iste
 3. Faltus: Ave Maria
 4. Grieg: Ave Maris Stella
 5. Bárdos: Nyújtsd ki mennyből
 6. Baráth Bálint orgonál
 7. Mozart: Ave verum corpus
 8. Kocsár: Pater noster
 9. Gjeilo: Ubi caritas
 10. Bárdos: Jeremiás próféta könyörgése
 11. Farkas: 131. zsoltár
 12. Csíky Boldizsár: Pogány zsoltárok
 13. Leavitt: Kyrie
 14. Leavitt: Gloria

Közreműködő: Baráth Bálint orgonán

Karnagyok:  Könyves Ágnes és Kurucz Gergely

 

Fotók: Dunaújváros Online 

Részlet a Dunaújváros Online-on 2022. szeptember 21-én megjelent cikkből:

Megérdemelt vastaps volt a jutalom, csodás koncerttel ajándékozta meg az evangélikus templom közönségét a Dunaújvárosi Vegyeskar múlt szombaton. Az alapítása 70. évfordulóját ünneplő kórus ezúttal egyházzenei összeállítással állt közönség elé.

Igényes repertoár, kiváló, esetenként szó szerint torokszorító-szép előadásban – így lehetne röviden összefoglalni azt a koncertélményt, amellyel a Dunaújvárosi Vegyeskar szolgált az evangélikus templomban múlt szombaton.

 

Az ünnephez méltó program

A Könyves Ágnes, valamint Kurucz Gergely dirigálásával működő együttes komoly egyházzenei összeállítással készült a hangversenyre. Minden ízében ünnepi válogatással, hiszen az alapítása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozatának második darabja volt a szombati koncert, amelyen a közönség soraiban részt vett dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, valamint Szántó Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának vezetője is.
A koncerten a zeneirodalom remekeiből válogattak, méghozzá két koncepció összegyúrásával. Az egyik azt célozta, hogy a lehető legváltozatosabb, az egyházzenei kórusmuzsika nagy korszakaiból merészen merítő program szülessen. A másik – erről Kurucz Gergely karnagy is beszélt a DSTV kamerája előtt –, hogy az együttes jeles múltjára emlékezzenek a darabválasztással. (Kevésbé közismert, de fontos tény, hogy a Vegyeskar már a ’70-es években, a Székely István fémjelezte nagy korszakában is tolmácsolt nagyszabású oratorikus műveket.) A két szál szövedékéből gyönyörű, valóban az ünnephez méltó program kerekedett.

Gyönyörű élmény

Nemcsak a repertoár, de az előadás is remekbe szabott volt – nem mellékesen igazolva a két karnaggyal működés életképességét is, hiszen a választott művek karaktere mellett azok tolmácsolása is sokszínű és izgalmas előadást eredményezett. Emelkedett, fényességes volt a nyitódarab – Victoria Jesu, dulcis… című szerzeménye –, áhítatos és gyönyörű Mozart Ave verum című darabja és Kocsár Miklós Pater Noster című kompozíciója, a koncert csúcsát (nekem) Bárdos Lajos mély és kínzóan aktuális – nem mellékesen 1956-ban komponált – műve, a Jeremiás próféta könyörgése című kompozíció jelentette, de Csiky Boldizsár Pogány zsoltárok című szerzeményének tolmácsolása is szépséges volt.
Komoly és minden ízében koncentrált munkát végzett a két karnagy, az pedig, hogy a kórusmuzsika mellé Baráth Bálint remek előadásában J. S. Bach Neumeister-koráljai is felzengtek az evangélikus templomban, tovább fokozta az élményt.

A közönsége vastapssal  jutalmazta a 70 éves Dunaújvárosi Vegyeskart, amely most a fokozhatatlan fokozására készül. Az együttes ünnepi sorozatának harmadik, egyúttal záró gálája novemberben lesz a Bartók Színháztermében – a múlt szombati csoda után újabb pompás hangverseny ígéretével kecsegtet.

Öcaline

A teljes cikk ITT található.

Fotók: Marosi László 

A Dunaújvárosi Vegyeskar 70. Jubileumi koncertsorozat második része - Baráth Bálint orgona

Baráth Bálint orgonál (Fotó: DO)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Közelgő események

Hírek