A Tomkins Énekegyüttes & a Dunaújvárosi Vegyeskar koncertje

2021. 06. 28.Blog, Koncertek

Különleges élményt, színvonalas produkciót, és egyúttal a járvány veszélyhelyzet utáni első jelentősebb zeneünnepet ígérte az a hangverseny, amely a budapesti Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar együttműködése révén valósult meg a Krisztus Király Főtemplomban 2021. június 25. pénteken este.

A vírus veszélyhelyzet korlátozásai óta most először várhatták koncertre a komolyzene szerelmeseit a kórusok – és a péntek esti (üdítő záporral kísért) hangverseny pontosan azt adta, amit ígért: korszakokon és stílusokon át ívelő, igényes, szép összeállítást, nagyszerű előadást – mindkét kórus részéről. Remek bevezetővel rukkolt ki a Dunaújvárosi Vegyeskar, és később is tartotta a nívót a Könyves Ágnes és Kurucz Gergely dirigálta együttes.
Szépségdíjas repertoárral állt közönség elé a Tomkins Énekegyüttes is Dobra János vezényletével, nemes gesztus volt, hogy a csapat alapító karnagya átadta a pulpitust Almási Máténak a fiatal dunaújvárosi szerző Ave verum című darabja ősbemutatójának dirigálása erejéig.
Csodás volt a két énekegyüttes közös fellépéssel is készült – Könyves Ágnes Gounod Ave verum című művét, Dobra János Járdányi Missa Brevisének részletét, végül Kurucz Gergely Kodály Esti dalát dirigálta. Végül, de közel sem utolsósorban kötelező megemlíteni Mészáros Zsolt Máté Junior Príma díjas orgonaművész játékát: önállóan is remekelt a „világverő” Bach-szerzemény tolmácsolásakor, de közreműködőként is pontos alázattal játszott a fiatal muzsikus.

Öcaline, DO

Forrás: Dunaújváros Online

Képek: Végh Zoltán, DO

A Dunaújvárosi Televízió beszámolója az eseményről: 

Másfél éve nem volt kórushangverseny a városban, pénteken este mindjárt kettő a dunaújvárosi Krisztus király-főtemplomban: a budapesti Tomkins Énekegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar közös koncertje.
 
A Dunaújvárosi Vegyeskar a padsorok között állva énekelt el egy Ave Maria-változatot indításként Könyves Ágnes dirigálásával. Baltási Nándor plébános köszöntötte az egybegyűlteket, örömét fejezve ki a repertoár miatt, meglehetősen ritka manapság, hogy katolikus templomban gregorián dallam, az egyház hivatalos zenéje csendüljön fel.

 

Kurucz Gergely karnagy köszöntője után a vendéglátó Dunaújvárosi Vegyeskar kezdett egy négy darabból álló blokkal, váltott karmesterekkel, majd Mészáros Zsolt Máté orgonaművész örvendeztette meg a közönséget a közkedvelt d-moll toccata és fugával. A Tomkins egy kevéssé ismert Alessandro Scarlatti-darabbal nyitott, majd Dobra János Liszt Ferenc-díjas karmester köszöntötte a közönséget. Ács Bálint Félelem című versét Klamerusz Mária adta elő. Egy ősbemutatónak is tanúi lehettünk, a dunaújvárosi születésű Almási Máté Ave verum című darabját adta elő a fővárosi együttes a szerző dirigálásával. A koncert zárásaként három darabot közösen énekelt el a két kórus.

Balla Tibor, DUOL

Forrás: DUOL
Kiemelt kép: Zsedrovits Erika, DUOL

Tomkins Énekeggyüttes és Dunaújvárosi Vegyeskar

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Közelgő események

Hírek