Virágvasárnapi koncert – 2023

2023. 04. 4.Blog, Események, Koncertek

VIRÁGVASÁRNAPI KONCERT

 • 2023. 04. 02. 18 óra
 • Dunaújváros Református Templom

Fotók: Dunaújváros Online – www.dunaujvaros.com

Előadott művek:

 1. Hozsánna a magasban! – református ének
 2. Kodály: Szép könyörgés
 3. Kodály: Sík Sándor Te Deuma
 4. Schütz: Ehre sei dir, Christe (A Máté-passió zárótétele)
 5. Gounod: Ave verum
 6. Grieg: Ave Maris Stella
 7. Harmat Artúr: O vos omnes
 8. Farkas Bence: Óh, édes Jézuskám; Názáretbeli Jézus; Mikor Jézus a Gecemáni kertbe ment (népi imádságok szövege alapján)
 9. Albert de Klerk: Pater noster
 10. Ola Gjeilo: Ubi caritas
 11. Szokolay Sándor: Ima rontás ellen

Közreműködő: Baráth Bálint orgonán

Karnagyok:  Könyves Ágnes és Kurucz Gergely

Köszöntőt mondott: Czeglédi Péter Pál református lelkész

 

Fotók: Szántó Péter 
A Dunaújváros Online-on 2023. április 06-án megjelent cikkből:

Ünnepi koncerten lépett a református templom közönsége elé a Dunaújvárosi Vegyeskar: a kórus a húsvéti ünnepkör kezdete, virágvasárnap alkalmából adott hangversenyt múlt vasárnap – kirobbanó sikerrel.

Szó szerint zsúfolásig telt a virágvasárnapi hangverseny helyszíne múlt vasárnap: az már az esemény előtt fényes igazolást nyert, hogy a református gyülekezet felújított temploma egyfelől méltó, másrészt, ez a koncerten vált kétségbevonhatatlanná, remek akusztikája révén kitűnő közege az ünnepi alkalomnak.

 

„Az ünnep karakteréhez nagyon is illik a zene”

A kereszténység egyik legfontosabb ünnepe a húsvét – az „egyházi év szíve”, amely a nagyhét alkalmait takarja; a virágvasárnappal kezdődik, és egy héten át, húsvét vasárnapig tart. A koncerten házigazdaként Czeglédi Péter Pál református lelkész mondott köszöntőt, Lukács evangéliumából vett szavakkal hangsúlyozva az ünnep jelentőségét. A DSTV kamerája előtt is erről beszélt a dunaújvárosi református gyülekezet vezetője:
– A virágvasárnap egy diadalmas, örömteli, vidám és szép eseményre, Krisztus Jeruzsálembe történt bevonulására emlékeztet. Az ünnep karakteréhez nagyon is illik a zene, a fennkölt dallamok, az örömteli ének – ezért is örülök nagyon, hogy végre sikerült folytatni a 2019-ben kezdett, de sajnos a vírus világjárvány miatt megszakadt sorozatot. Jó szívvel, örömmel adunk otthont a Dunaújvárosi Vegyeskar virágnapi koncertjének, és nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek az eseményre!

 

A hagyomány, ha kötelez

Mind az időpontválasztást, mind a repertoárt illetően különleges eseményre készült a kórus, ráadásul egy szépen kezdődött, de sajnos megszakadt tradíció folytatása is volt az esemény, hangsúlyozta Kurucz Gergely karnagy a koncert előtt:
– Volt már egy kísérlet arra, hogy a húsvéti ünnep nyitánya, vagyis a virágvasárnap alkalmából közönség elé lépjünk a református templomban – 2019-ben adtunk itt utoljára ünnepi hangversenyt, sajnos az ismert okok, a vírus világjárvány miatt ez a kísérlet egészen mostanáig az utolsó volt. Most viszont úgy gondoltuk, hogy felelevenítjük: nagy izgalommal készültünk a bemutatóra, különleges összeállítással lepjük meg a közönséget – természetesen az egyházi kórusmuzsika kincseiből válogattunk. És természetesen eltökélt szándékunk, hogy folytassuk ezt a szép, ünnepi tradíciót: a református templom különleges helyszínt biztosít a koncertnek.

 

Húsvéti stációk – a dallamok útján

A koncertprogram és az előadás is ihletett erővel idézte a nagyhét állomásait – a virágvasárnapi vigalomtól a nagypéntek gyászán át a feltámadás emelkedett örömünnepéig ívelt. A koncertet kezdő református népének szépsége után két különböző karakterű Kodály-darab következett: a Balassi-versre írt Szép könyörgés című szerzemény lendülete, majd a Sík Sándor Te Deuma című kompozíció drámai ereje is lenyűgözően sikerült. Továbbra is remek a két karnagy szerepvállalása – Könyves Ágnes és Kurucz Gergely is remekül dirigálta az együttest, ugyanakkor azt is érdekes volt megfigyelni, hogy mindketten az inkább saját karakterükhöz illő kompozíciókat választották.

A biblikus, üdvtörténeti stációk folytatásaként ívelt a koncertprogram, Schütz Máté-passiójának zárótétele („Ehre sei dir Christe”), majd Gounod Ave verum című darabja már a nagypénteki szenvedés drámaiságát elevenített fel. Szépséges volt a választott Grieg-darab és Harmat Artúr nagypénteki liturgiára alapozott, Jeremiás sirámait idéző O vos omnes című darabja – és szintén ebbe a sorba illeszkedett Farkas Bence Három népi ima című szerzeményei is, amelyet ebben a formában, orgonakísérettel ősbemutatóként hallhatott a koncert közönsége. A torokszorító erejű első darab a szenvedés drámáját idézte, ezt ellenpontozva a második és harmadik ima már a feltámadás örömhírét hozta – hol játékosan, hol áhítatos emelkedettségű könyörgéssel.
Merész megoldás, hogy az ősbemutatót is két kortárs alkotó stílusbravúrként is felfogható darabja követte – Ola Gjeilo norvég szerző Ubi Caritas című darabja nekem a koncert egyik meghatározó élménye volt –, míg a befejező szerzemény, Szokolay Sándor csodálatos Ima rontás ellen című műve szintén a hangverseny egyik ékkövének bizonyult.

Csodás, elementáris pillanatokban bővelkedő, ihletett és varázslatos este volt – köszönet érte minden közreműködőnek!

Öcaline

Megtiszteltetés volt ősbemutatót tartani élő és fiatal zeneszerző – Farkas Bence – jelenlétében.

Fotók: Petrásné Danuta Twardawa

A Dunaújvárosi Vegyeskar virágvasárnapi koncertje
Virágvasárnapi koncert - 2023

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek